75 jaar Babi Jar

75 jaar Babi Jar

Vijfenzeventig jaar na het zwartste weekend uit de Oekraïense geschiedenis, bezoek ik samen met een vriend die in Kiev werkt, Babi Jar.

Vlak na de inname van Kiev door de Duitsers, blies de Russische geheime dienst een aantal geote gebouwen in de stad op. Hierin zaten vooral Duitsers. Als wraak wilden de Duitsers alle Joden in de stad ombrengen.
Volgens websites zou er nauwelijks iets te zien zijn in de omgeving. Het lijkt erop dat er zeer recent, met het oog op dit herdenkingsjaar, een behoorlijk bedrag in de locatie is gestopt. Tweetalige foto-/tekstborden vertellen de geschiedenis en plattegronden geven alle monumenten en points of interest aan.

Gegen das Vergessen

Het grootst is het pompeuse beeld van de Russen uit de jaren zeventig. Zeer plastisch is in beeld gebracht hoe mensen over de rand van het ravijn werden gewerkt. Er wordt alleen in algemene zin genoemd dat hier 100.000 mensen zijn omgebracht. Volgens wikipedia geen directe benoeming van de Joodse slachtoffers, hoewel ik wel een tekst in het Hebreeuws zie. Veel bloemen, veel mensen. Maar wij wisten ondertussen dat dit niet de echte plek is. Samen met twee Nederlanders lopen we verder. Zij bereiden een reis rond de Eerste Wereldoorlog voor. We komen langs het monument voor de Zigeuners dat net is onthuld. Verderop een lange fotogalerij met indringende portretten van Joden die de oorlog hebben overleefd, ‘Gegen das Vergessen’. Vlak voordat het bos begint, vinden we het Joodse monument uit 1991. Veel kleiner en ingetogener. Een grote menora met talloze kaarsjes eromheen. Even verder is het beruchte ravijn, al is dat een groot woord voor het dal. Destijds was het volledig kaal, nu helemaal overgenomen door het bos. Een paar beschadigde Joods grafstenen van de oude Joodse begraafplaats zijn de enige getuigen van wat hier is aangericht. ” De eerste groepen werden gedwongen op de bodem te liggen, met het gezicht naar beneden, waar ze door Duitsers met machinegeweren werden vermoord. De lijken werden bedekt met dunne lagen aarde, waarna de volgende groepen werden gedwongen daarbovenop te liggen, opdat ze op dezelfde manier om het leven gebracht konden worden. Zo werden volgens de gegevens van de nazi’s in twee dagen de 33.771 verzamelde Joden gedood. Vanwege het zeer grote aantal in korte tijd neer te schieten mensen, kon het gebeuren dat een enkeling niet overleed. Zij werden levend begraven of slaagden erin om zwaargewond onder de lijken vandaan te kruipen en een schuilplaats te zoeken. ” (Wikipedia)
Onder de indruk lopen we terug. Vlak bij de metro zien we nog een speciaal kindermonument dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *