De grijskaart

De grijskaart

Uitleg voorbeeld grijskaartNatuurlijk wist ik van het bestaan van de grijskaart, maar in de NYIP fotografiecursus werd deze uitgebreid besproken. En het werkt prachtig. Camera op statief in schaars verlichte kamer. Het 18% grijze A4’tje van de NYIP erbij en testen maar. Eerst met automatische belichting een foto van de rozen op tafel gemaakt. Vervolgens de grijskaart voor de rozen gehouden en met de exposure lock button [*] achterop de Canon EOS 5D mark II de belichting vastgezet. De kaart weggehaald en opnieuw afgedrukt.

De foto’s ingelezen in Adobe Lightroom. De automatische belichting blijkt voor overbelichting te hebben gezorgd. De camera verwacht van elk beeld dat het gemiddeld 18% grijs is. Niet donkerder, niet lichter. Omdat de bos rozen onverlicht en vrij donker was, donkerder dan 18% grijs, heeft de camera ten onrechte het beeld lichter gemaakt. Een deel van het rood is gaan clippen. Waarschijnlijk wordt dat lastig te herstellen. In de eerste foto van de tweede rij zie je de correct belichte rozen, belicht op basis van de grijskaart. Het meest in overeenstemming met de werkelijkheid.

Knipsel

Vervolgens heb ik de tweede functie van de grijskaart gebruikt, namelijk de kleurtemperatuur. In de grijskaart zit geen kleur, dus als je in Ligthroom de kleurtemperatuur bepaalt van deze foto, weet je wat de kleur is van het licht dat op de rozen valt. De kleurtemperatuur van de grijskaartfoto voer ik in bij de rozenfoto en dit resulteert in de witomrande foto hierboven. Je ziet dat de blauwzweem vanwege de late middag is verdwenen.grijskaart_uitleg_2

En dan nog een tweede voorbeeld met de bewaardoos voor de bladen van NYIP. Een zwarte hoogglans box met witte letters. Je ziet dat de automatische belichting het zwart omzet naar 18% grijs. Na exposure lock te hebben ingesteld op basis van de grijskaart, krijg je een correct belichte box.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *