HDR foto’s

HDR foto’s

Wat is HDR?

HDR heeft vriend en vijand in de fotowereld. Wat is het eigenlijk?HDR staat voor High Dynamic Range, in goed Nederlands: groot dynamisch bereik. Wellicht heb je op de smartphone tijdens het fotograferen wel eens HDR voorbij zien komen als je bv een tegenlichtfoto maakte.

Zeker als je tegen de zon, of gewoon tegen een lichte lucht in fotografeert, wordt het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van je beeld zo groot, dat de camerasensor van je digitale camera daar niet mee om kan gaan. Je krijgt óf de lucht goed en de voorgrond zwart óf een mooi uitgelichte voorgrond en een volledig witte lucht.

HDR sneeuw

Soms is het niet erg dat je camera hier een probleem mee heeft. Als ik een portret tegen de zon in maak, belicht ik uiteraard op het gezicht en wordt de achtergrond overbelicht. Daardoor komt de persoon mooi vrij te staan van de achtergrond. Ook kan hij of zij een mooie lichtrand langs het kapsel krijgen.

Ook binnenshuis

Soms wil je echter alles goed belicht krijgen. Het voorbeeld bij dit artikel laat zien dat dit zelfs in huis kan.  Op een namiddag viel het warme zonlicht door het keukenraam op de fruitschaal op de eettafel.  Ik pakte mijn statief en maakte een foto. Direct zag ik dat de glanzende huid van de appels voor overbelichte vlekken zorgde. Daarna maakte ik een belichtingstrappetje: een correct belichte foto, een onderbelichte foto en een overbelichte foto. Op deze manier had ik alle onderdelen van de foto wel érgens goed belicht.
HDR_collage

Met Lightroom, Photoshop en/of Photomatix kun je tegenwoordig de verschillende belichtingen samenvoegen tot één nieuwe belichting waarbij alle onderdelen goed tot hun recht komen. Hierbij valt er nog het nodige in te stellen, te kiezen en te corrigeren. Sommigen gaan hier zeer extreem te werk, wat ook het begrip HDR bij sommigen de haren overeind laat staan.

Voor mij is het echter de manier om een mooi beeld te creëren, zoals je het als kijker ook hebt waargenomen en beleefd. Je zult het met me eens zijn, dat de foto’s die hierboven rond de HDR staan gepresenteerd je hart niet sneller laten kloppen, terwijl de HDR naar mijn mening een mooi stilleven presenteert. Er is hier ook nog wel meer bijgepoetst. Zo was de vervelende paarse glans van het plastic zeil op de tafel storend in mijn ogen. Na de eerste serie foto’s heb ik het zeil dan ook weggehaald, maar toen was de zon ook al weer verdwenen. Vandaar ook deze nabewerking.

HDR_collage_2

Hierboven laat ik even zien dat je niet alle HDR’s over één kam kunt scheren. Zeker een paar jaar terug toen de eerste HDR programma’s op de markt kwamen, werden velen wild van de zogenaamd schilderachtige effecten, die ik hierboven rechts heb neergezet. Links zie je een bewerking waar ik zelf duidelijk de voorkeur aan geef. Een kijker moet het idee krijgen dat hij naar een echt landschap kijkt. Beide foto’s zijn het resultaat van een HDR op basis van dezelfde bronfoto’s, die eerder in dit artikel werden getoond.

Meerdere wegen naar Rome

Heel kort zal ik een aantal methoden noemen om HDR foto’s te maken.

1 – Photomatix Pro

Deze software is te koop via http://www.hdrsoft.com/, waar je ook eerst de gratis testversie kunt uitproberen. Als je al met Lightroom werkt, is de plugin super. In Lightroom selecteer je de bronfoto’s. De foto’s schiet je door naar Photomatix. Je kunt kiezen voor een aantal presets waar je al snel je favorieten in zult kennen. Daarbij kun je met een serie schuifjes het effect verder naar je hand zetten. Met een druk op de knop zet hij netjes het resultaat terug in Lightroom. Afhankelijk van de versie betaal je rond de € 100.

2 – Lightroom

In de meest recente versies van Lightroom zit standaard een functie voor HDR. Je selecteert een aantal foto’s en zet met Ctrl-H de samenvoegfunctie in werking. Er zijn niet veel instelmogelijkheden en al snel heb je het resultaat als foto terug in Lightroom. Het resultaat is standaard erg vlak qua contrast. Op zich is dit positief, je kunt hier zelf nog je eigen accenten aan geven met de Lightroom bewerkingsmogelijkheden.

3 – Photoshop – HDR

Photoshop heeft al vele jaren een HDR functie. Het resultaat is erg vlak en persoonlijk kan ik er niet veel mee. Vanwege de andere besproken opties is er ook voor mij geen enkele reden dit te gebruiken.

4 – Photoshop – luminosity masking

Een methode die veel werk kan kosten is die van luminosity masking. Met Photoshop lagen en maskers kun je de lichte en donkere delen (in vele gradaties) van de foto(‘s) apart bewerking en met elkaar in evenwicht brengen. Een tijdrovende klus, maar wel een waar je alles zelf in de hand hebt en niet ‘een trucje’ overlaat aan tools.

Zelf gebruik ik methode 1, 2 en 4 door elkaar heen. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen en soms is het gewoon uitproberen wat het mooiste resultaat geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *