Spotmeting – puntbelichting

Spotmeting – puntbelichting

Een moderne camera is zo intelligent dat hij meestal een aardig belichte foto oplevert. Als je echter een overwegend wit (sneeuw) onderwerp hebt of overwegend zwart (concert, nacht). Je camera gaat er vanuit dat een gemiddeld beeld 18% grijs is, de grijswaarde die ook wordt gebruikt bij grijskaarten. Hieronder laat ik zien hoe dat werkt in zeer donkere en zeer lichte situaties.

Concertfotografie

Zwaar overbelicht vanwege 18% grijs
Zwaar overbelicht vanwege 18% grijs

Bij een concert wordt het niet op prijs gesteld als je steeds loopt te flitsen. Bij onderstaande foto van Meistro 2015 schoot ik daarom met de hoge ISO-waarde 4000 om maar genoeg licht te hebben. Vervolgens blijkt hij allereerst zwaar overbelicht en daarnaast moest de lens daarvoor zo lang open staan, dat alles ook bewogen is. In Photoshop heb ik de kleur eruit gehaald en vervolgens extreem vervaagd. Je ziet het resultaat rechts. Dit komt in de buurt van een 18% grijskaart. Mijn spiegelreflex verwachte 18% grijs, wat gezien het overwicht aan zwarte achtergrond en kleding absoluut fout was. Hij wilde het zwart dus belichten tot het grijs was, maar dat wilde ik uiteraard niet.

Spotmeting levert betere belichting.
Spotmeting levert betere belichting.

Vervolgens heb ik mijn camera ingesteld op spotmeting. Hij houdt dan niet meer rekening met het gemiddelde van het hele plaatje, maar berekent de belichting op het midden van de foto. Achterop mijn Canon EOS 5D II zit een knopje om de belichting vast te zetten. Ik richt de lens zo dat het gezicht van de dirigent (even inzoomen) in het midden zit. Ik tik de belichtings-lock button, zoom weer uit en maak mijn foto. De foto is nu zo belicht dat de dirigent correct belicht is. En zoals je ziet blijft zwart ook zwart. Het is een donkerder foto, maar dat komt overeen met de werkelijkheid. Het voordeel is dat ik nu een veel snellere sluitertijd kan nemen en dus scherpere foto’s krijg. Hier 1/160 seconde in plaats van 1/25 bij de eerste foto.

Sneeuwfotografie

Ook witte situaties brengen je camera van slag
Ook witte situaties brengen je camera van slag

Bij sneeuw heb je hetzelfde probleem. Het complete plaatje levert geen 18% grijs op, maar een veel wittere situatie. Als je de camera standaar laat belichten, dan wil hij de sneeuw grijs maken. Controleer je oude sneeuwfoto’s maar eens en zie hoe grauw de foto’s zijn! Ook hier kun je dus met spotmeting de belichting afstemmen op een persoon. Het alternatief in deze te donkere en te lichte situaties is dat je zelf handmatig overbelicht (bij sneeuw) of onderbelicht (nacht, concert). Het klinkt omgekeerd met wat je verwacht, maar ik hoop dat je het idee nu begrijpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *