Sunny 16 regel

Sunny 16 regel

Sunny 16 ruleVandaag de dag hoeven we niets meer te weten van standaardbelichting in de fotografie. Je camera staat op automatisch en kiest de juiste tijd en diafragma opening. En anders schiet je op de gok en pas je de instellingen aan nadat je op je LCD-scherm hebt gekeken. In de analoge tijd was dat natuurlijk anders en het is niet verkeerd om een gevoel bij juiste instellingen te krijgen. Daarvoor is de ‘sunny 16’ regel bedacht. Ook wel ‘zonnige 16’, maar dat vind ik weer met teveel Nederlands. Het idee is dat je op zonovergoten dag, diafragma op f/16 zet en de sluitertijd het omgekeerde van je ISO maakt. Dus 1/100 bij ISO100 of 1/400 bij ISO400.

Bij elke stap dat het weer verslechtert, draai je het diafragma 1 stop verder open. Zie het kaartje. Probeer eens uit!

Maar als ik op die zonnige dag nu weinig scherptediepte wil? In dat geval verdubbel je de sluitertijd bij elke halvering van het diafragma. Dus f/16 met 1/100 wordt dan f/8 met 1/50 of f/5.6 met 1/25 enzovoort.

Nog meer hierover weten?

One thought on “Sunny 16 regel

  1. Hallo Jaap,

    Minder scherptediepte betekent: kiezen voor een grotere diafragma-opening. Bijvoorbeeld f/16 wordt f/8. Daar gaat meer licht doorheen per tijdseenheid. Daarom moet (om overbelichting te voorkomen) de sluitertijd verkort worden: 1/100s wordt dan 1/200s enz.

    Ik denk dat je de laatste alinea van je stukje over de ‘sunny 16’-regel even iets moet herschrijven.

    mvg
    Jan Kolner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *