Waarom zou je een statief gebruiken?

Waarom zou je een statief gebruiken?

Lang heb ik me verzet tegen een statief. Hij stond netjes op zolder en een enkele keer voor een groepsfoto werd hij van stof ontdaan. Vaak las ik als tip om hem te gebruiken, maar is flexibiliteit niet meer waard? Deze herfst ben ik begonnen aan de professionele foto opleiding van de NYIP (zie eerder bericht). Ook daar werd er weer op gewezen dat een statief van groot belang is. Ik ben dus om. Hieronder mijn bevindingen.

Waarom zou ik nu een statief gebruiken?

Vanmorgen ben ik weer met statief op stap geweest (zie bericht). Natuurlijk is er het gewicht. Belangrijk bij het kiezen van een statief is om daarop te letten. Enerzijds moet hij jou camera + lens goed kunnen dragen, anderzijds moet hij niet te zwaar zijn als je ook lekker wilt kunnen wandelen. Sommige statieven hebben onder de kop een haak, waar je iets zwaars aan kunt hangen.

IMG_7397
Winter 2017 – de camera staat klaar in afwachting van de zon die boven de bosrand uit moet komen.

 

Een belangrijk voordeel van een statief is, dat je meer tijd neemt. Als je bijvoorbeeld met gezin wandelt, maak je hier dus waarschijnlijk geen vrienden mee… Eerst kijk ik door de camera hoe ik ongeveer de plaat wil hebben. Vervolgens zet ik statief op de gewenste hoogte, klik de camera erop en zet hem perfect waterpas. Daarna kun je rustig je beeld kaderen en opletten op verstorende elementen. Na de eerste foto, controleer je of het beeld en belichting naar wens zijn en kun je eventueel kadering, diafragma, sluitertijd etc nog wijzigen voor een volgende foto. Bij uit-de-hand schieten, werk je toch gehaaster en dat zie je in het resultaat. Belangrijke tip: zet je stabilisator uit, anders gaat je beeld juist bewegen doordat camera/lens zelf trillingen maakt die normaal dienen om jouw eigen trillingen te compenseren.

Een andere reden is dat je minder naar je sluitertijd hoeft te kijken. Normaal geldt als vuistregel dat je het omgekeerde van je brandpuntafstand moet nemen als sluitertijd. Bij 100mm dus 1/85 wat dus 1/100. Met statief kun je – afhankelijk van je onderwerp – ISO100, f/16 kiezen en dan leven met een sluitertijd van 1 seconde. Wanneer je met hyperfocale scherpstelling werkt (zie apart artikel), is het helemaal handig, omdat je dat altijd een aantal dingen wilt checken. Voorlopig ben ik ook gezien de resultaten dus bijgedraaid richting voorstander van het werken met een statief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *